نقش علما در تاریخ تشیع در ایران قابل کتمان نبوده است. علما حتی در زمان مشروطیت نیز بیش از روشنفکران در راه آزادی ملت ایران از دست دیو استبداد کوشیدند و مبارزه کردند. البته راه آنان راهی بومی و در مسیر آرمان های تشیع بود. جالب اینکه حتی کسروی نیز از این امر دفاع می کند...
یکی از پیغمبران عرب بعد از عیسی خالد نبی غیث بن سنان عبسی بوده است. به نقل از کتاب ناسخ التواریخ، خالد در سال ۵۳۰ میلادی به مقام نبوت رسیده و مردم زمان خود را به شریعت اسماعیل ذبیح الله دعوت می نماید..
در آن روزها، منظره ازدحام مردم گرسنه در اطراف نانوایی ها، به راستی دل خراش و تکان دهنده بود: مردم، پس از ساعت ها انتظار در صف های طولانی که اغلب به کشمکش و زد و خورد منجر می شد، حداکثر می توانستند به چند قرص نان دست یابند...
بر طبق این سنت، هیچ مردی حق ندارد از خانه خارج شود و اگر خارج شود زنان او را تنبیه می کنند. خود زنان وسائل و مایحتاج را تهیه و زندگی را اداره می نمایند.
گزارش مامور ویژه درباره معرفی مراکز جاسوسی شوروی ها در ایران در نتیجه بازجوئی بعمل آمده دائر بر : نفوذ در موسسات فرهنگی و دانشگاه و جمعیت های پزشکی کشاورزی بوسیله عمال ایرانی فارس زبان ، برپائی نماشگاه وابسته به انجمن روابط فرهنگی ایران و شوروی در چهارراه قوام السلطنه . . .
بهانه شدن اخراج اتباع آلمانی که عملا سبب ساز سقوط شخص رضاشاه شد، می توانست پیامدهای بسیار گسترده تری برای این خاندان داشته باشد؛ اما عوامل متعددی سبب شد تا یک بار دیگر خاندان پهلوی برای 37 سال دیگر قدرت را در ایران بدست بگیرند. . .
در ایران عصر پهلوی هر بخش از کشور تیول شخصی و فامیلی طیف خاصی از وابستگان به خاندان پهلوی بود. این مسئله در مورد وازارت خارجه ایران نیز صادق بود. خاطرات مجید مهران در دهه 1320 به خوبی می تواند بیانگر این واقعیت باشد . . .
با توجه به این حقیقت که دولت ایران نسبت به چگونگی انعکاس اخبار داخلی در خارج از کشور بسیار حساس بود واکنش آن نسبت به جراید خارجی دوگانه بود. هرگاه نشریه ای با دید موافق اخبار مربوط به سیاستهای دخلی دولت ایران را انتشار می داد نه تنها موجب خشنودی دولتمردان ایران می شد؛ بلکه این گونه جراید پاداش نقدی نیز دریافت می کردند...
اسدالله علم از جمله مهمترین شخصیت های عصر پهلوی دوم است؛ او در دوران زندگی سیاسی خود، همه هم خود را بر حمایت تام و تمام از خاندان سلطنتی نهاد و در حفظ سلطنت پهلوی نقش بسزایی داشت. حسین فرودست درباره او می گوید . . .
میرزاآقا تبریزی نامش به عنوان نخستین نمایشنامه نویس فارسی زبان در تاریخ تئائر ایران ثبت شده است. نام و آثار او تا مدت زیادی به غلط زیر سایه میرزا ملکم خان ناظم الدوله مانده بود. ازتولد و مرگ میرزاآقا آمار و اخبار دقیقی در دست نیست . . .
هر چه به عقب بازگردیم، در زندگی مردم نقش خرافه پر رنگ و پر رنگ تر می شد. به عنوان مثال مردم با دیدن برخی نشانه ها رویدادهایی را پیش بینی می کردند که می بایست به وقوع می پیوستند. مثل کلاغ که همیشه یاداور خبرهای بد بود. اما در این میان بودند پیش بینی هایی که از قضا درست از آب در می آمدند . . . .
عهده نامه گلستان و ترکمنچای از صفحات تلخ تاریخ معاصر ایران است؛ تا پیش از قاجار و به طور خاص در عصر صفویه، حکومت ایران از جمله حکومتهای قدرتمند جهان بود که اروپایی ها برای مقابله با عثمانی ناچار به تعامل و ارتباط گیری با آن بودند؛ جنگ با روسیه اما این شکوه و جلال را بهم زد . . .
همیشه در سپاه ایران افرادی وجود داشتند که اطلاعات را در اختیار روس ها قرار می دادند . آنها از وضع ارتش ایران مطلع بودند و اغلب تصمیمات فرمانده ها به اطلاع روس ها می رسید...
دیشب زمانی که دوست قدیمی من داریوش فروهر که سخنگوی جبهه ملی است متوجه شد که امروز مرا به حضور خواهید پذیرفت به نزدم آمد و خواهش کرد تا به صورت بسیار محرمانه این پیام را ]به شاه[ برسانم...
در این سند لیست سازمانها و نهادهایی که مصرف ارزی دارند آورده شده است. این لیست شامل صورت فروش ارز در سالهای 1337 و 1338 به سازمانها منجمله ساواک ، مسافرین ، دانشجویان ، سفارتخانه ها و غیره بوده است. جالب اینکه نیاز و مصرف ارزی دربار پهلوی از دو نهاد مهم کشور یعنی ارتش و ساواک هم بیشتر بوده است.
متن سخنرانی محمدرضاشاه (در بیستمین سال سلطنت خود) در باشگاه ملی مطبوعات امریکا مبنی بر تمجید از حکومت سلطنتی و تاریخ 2500 ساله شاهنشاهی ایران ، بیان اصلاحات خود...
در دوران پهلوی، فرهنگ و شخصیت ضد توسعه حتی در میان نخبگان متجدد نیز رواج داشت و در مقاطعی مانند تشکیل حکومت ملی مصدق که بخشی از طبقه متوسط جدید و تجدد طلبان وارد حلقه نخبگان حاکم شدند نیز ویژگیهای شخصیتی ضد توسعه در رفتار آنان دیده می شود.
با گسترش دین زرتشتی خاصه در دوره های متاخر ساسانی، تربیت کودکان و جوانان و مزین کردن آنان به ارزشهای دینی مهم می شود. فکر تربیت کودک از زمانی آغاز می شود که کودک در بطن مادر قرار داشت.
ناصرالدین شاه آنچنان که از برخی دستاوردهای وارداتی غرب می هراسید، برخی دیگر را بسیار با علاقه دنبال می کرد. از جمله آنکه به شدت از گسترش روزنامه های آزاد بیمناک بود و می ترسید آنها اساس سلطنتش را بر هم زنند.